Volwassen patient

Een orthodontische behandeling is op elke leeftijd mogelijk. Het zijn dezelfde biologische processen die betrokken zijn bij tandverplaatsingen bij kinderen en volwassenen.

Het over mekaar kruipen (crowding) van de tanden maakt het moeilijker om het gebit te reinigen, kan leiden tot tandbederf, tandvleesproblemen en zelfs loskomen en verlies van tanden. Een slecht op mekaar passend gebit kan in sommige gevallen zelfs ernstige problemen veroorzaken. Een slechte beet kan kauwmoeilijkheden, schade aan bot en ondersteunende weefsels of abnormale slijtage van het gebit tot gevolg hebben.

Ook het esthetische aspect van het gebit is belangrijk. Een mooi gebit kan uw zelfvertrouwen verbeteren.

Vele onbehandelde orthodontische afwijkingen kunnen zelfs nog erger worden bij het verouderen.

Zullen brackets (blokjes) passen bij je levensstijl?

Je zal merken dat dat geen probleem blijkt te zijn. Je kan eigenlijk alles blijven doen - zingen, muziekinstrumenten bespelen, uit eten, kussen…

De huidige technologie laat toe dat de mensen zich beter voelen over hoe ze eruit zien met brackets dan vroeger. De metalen brackets zijn veel kleiner geworden. Ceramische brackets ( de zogenaamde witte blokjes ) zijn nog minder opvallend.

Na het activeren van de apparatuur - "aanspannen" - kan de mond tijdelijk wat gevoeliger zijn.

Het is extra aan te raden om tijdens een orthodontische behandeling de controles bij jouw tandarts en zo nodig parodontoloog verder te laten doorgaan.

De moderne technieken maken de orthodontische behandelingen in ieder geval veel comfortabeler.

Kom je in aanmerking voor een orthodontische behandeling?

Een raadpleging bij een orthodontist is de beste manier om te weten of een orthodontische behandeling voor jou nuttig kan zijn. De toestand van tanden, tandvlees en ondersteunend bot zijn de belangrijkste factoren om te weten of een behandeling mogelijk en/of wenselijk is.

Een orthodontische behandeling is bereikbaarder dan ooit

De kost van een orthodontische behandeling hangt af van veel factoren, zoals de ernst van het probleem, de complexiteit en de lengte van de behandeling. De kostprijs en het betalingsschema zal dan ook besproken worden vóór de behandeling begint. De meeste orthodontisten hebben verschillende betalingsmogelijkheden.

Wanneer je de levenslange voordelen voor het gebit van de behandeling in overweging neemt, is het de investering zeker waard.

Waarom bij een orthodontist?

Het is een belangrijke beslissing een orthodontische behandeling te starten. Maar ook de keuze bij wie is belangrijk. Een orthodontist is een specialist in de diagnose, preventie en behandeling van tandafwijkingen en faciale onregelmatigheden. Iedere orthodontist is tandarts, maar slechts enkele van de tandartsen worden orthodontist na een bijkomende vierjarige fulltime universitaire opleiding.

Teamwork

Om een mooi en gezond gebit te bekomen moeten de orthodontist, de familie - tandarts, de patiënt en in sommige gevallen nog andere specialisten samenwerken. Meestal doet de orthodontist het onderzoek, maakt de planning voor wat betreft het rechtzetten van de tanden en de kaken. De tandarts zorgt ervoor dat de tanden en tandvlees gezond blijven. De patiënt moet medewerking verlenen en de raadgevingen en instructies van de orthodontist en tandarts strikt opvolgen.

Omdat de mondhygiëne zo belangrijk is tijdens een orthodontische behandeling, moeten de regelmatige bezoeken aan de tandarts eveneens doorlopen.

Het is noodzakelijk dat de patiënt eetgewoonten aanpast om de apparatuur niet te beschadigen, en dus zo de behandeling niet doet vertragen.

Kunnen wij u helpen?