Wat is orthodontie?

Orthodontie is een specialisme van de tandheelkunde, dat zich bezighoudt met de studie, het begeleiden en het behandelen van afwijkingen van groei van de kaken en de gebitsontwikkeling.

Lees meer

Wat is een orthodontist?

Een orthodontist is een tandarts-specialist in de orthodontie. Hij of zij heeft eerst vijf jaar aan de universiteit gestudeerd om tandarts te worden. Daar na heeft hij of zij nog een specialisatie gevolgd van 4 jaar aan de universiteit om tandarts-specialist in de orthodontie te worden. Iemand is dus pas orthodontist of tandarts-specialist in de orthodontie na minstens negen jaar studie aan de universiteit.

Lees meer

Waarom orthodontie?

De meeste patiënten roepen de hulp van een orthodontist in omwille van esthetische redenen. Ze wensen een mooi gebit en een harmonisch profiel.

De tanden van de boven- en onderkaak vormen samen één geheel. Als de tanden goed op mekaar passen, kan dit geheel goed werken. Maar vaak zie je dat dit niet zo is.

Lees meer

Wanneer orthodontie?

Een orthodontische behandeling kan op elke leeftijd worden uitgevoerd, dus niet enkel bij groeiende kinderen, maar ook bij volwassenen. Alleen is het zo dat de toestand van het gebit en ook de mondhygiëne goed moeten zijn, of moeten bijgestuurd worden alvorens met een orthodontische behandeling te starten.

Meestal wordt je doorverwezen door je tandarts naar de orthodontist. Soms verwijzen CLB's, kaakchirurg, neus-keel-oorarts, logopedist, kinderarts, huisarts, parodontoloog e.a. door.

Lees meer

Volwassen patient

Een orthodontische behandeling is op elke leeftijd mogelijk. Het zijn dezelfde biologische processen die betrokken zijn bij tandverplaatsingen bij kinderen en volwassenen.

Lees meer

Kunnen wij u helpen?