Wanneer orthodontie?

Een orthodontische behandeling kan op elke leeftijd worden uitgevoerd, dus niet enkel bij groeiende kinderen, maar ook bij volwassenen. Alleen is het zo dat de toestand van het gebit en ook de mondhygiëne goed moeten zijn, of moeten bijgestuurd worden alvorens met een orthodontische behandeling te starten.

Meestal wordt je doorverwezen door je tandarts naar de orthodontist. Soms verwijzen CLB's, kaakchirurg, neus-keel-oorarts, logopedist, kinderarts, huisarts, parodontoloog e.a. door.

Je kan ook op eigen initiatief naar de orthodontist gaan. Vaak heeft je broer, je zus,  een vriend of vriendin reeds een beugel en zo kom je dan in contact met een orthodontist. Meestal wordt je doorverwezen door je (huis-)tandarts. Hij/zij is de aangewezen persoon om te bepalen wanneer je best voor het eerst op consultatie komt.

Je bent vrij te kiezen bij welke orthodontist je wenst te gaan.

Voor het eerste consult is het vaak zo dat je een paar weken tot een paar maanden moet wachten. Daarom is het van belang om tijdig een afspraak te maken met een orthodontist. Indien je doorverwezen wordt, wacht dan niet nog eens een paar maanden, maar neem zo snel mogelijk contact op voor een eerste afspraak.

Leeftijdscriteria voor terugbetaling

Er zijn een paar belangrijke leeftijdscriteria waar we rekening mee moeten houden voor de terugbetaling tijdens een orthodontische behandeling.

Voor een vroegtijdige orthodontische behandeling is het nuttig om jouw zoon of dochter rond de leeftijd van 8 jaar op 1° consultatie te zien. Dan kan de orthodontist indien dit nodig mocht zijn een vroegtijdige orthodontische behandeling starten. (De terugbetaling voor deze behandeling gebeurt in 2 delen met 6 maanden ertussen en het 2° deel dient uitgeschreven te worden voor de 9° verjaardag).

LET WEL OP NIET IEDERE PATIENT DIE WE ROND DIE LEEFTIJD ZIEN HEEFT EEN VROEGTIJDIGE BEHANDELING NODIG, BIJ VELEN IS HET – ZELFS INDIEN ZE LATER EEN BEHANDELING NODIG ZULLEN HEBBEN – OP DIT MOMENT NOG TE VROEG OM EEN BEHANDELING TE STARTEN

Een andere belangrijk leeftijdscriterium voor het RIZIV (Rijksinstituut Voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering) d.w.z. de terugbetaling, is de 15° verjaardag. Er dient een melding voor tegemoetkoming voor een orthodontische behandeling voor de 15° verjaardag gediend te worden Uw ziekenfonds.

Daarom zal er bij het maken van een afspraak voor de 1° consultatie altijd rekening gehouden worden met de leeftijd van de patiënt.

Voor volwassen patiënten gelden deze leeftijdscriteria niet.

Kunnen wij u helpen?