Wat is orthodontie?

Orthodontie is een specialisme van de tandheelkunde, dat zich bezighoudt met de studie, het begeleiden en het behandelen van afwijkingen van groei van de kaken en de gebitsontwikkeling.

De moderne orthodontie is bijna 2 eeuwen oud, maar de grote doorbraak is slechts van de laatste 20 tot 30 jaar. Dit komt door de ontwikkeling van moderne technieken, waardoor de behandelingsresultaten spectaculair verbeterden, maar ook en vooral door de aandacht die men aan zijn gebit besteedt. Iedereen wil een mooi en goed functionerend gebit, dat gezond is en blijft tot op hoge leeftijd. Het corrigeren van een afwijkende kaakstand en tandstand draagt hier in grote mate toe bij.

Bovendien is de orthodontie de laatste jaren veel toegankelijker geworden voor de meeste patiënten. Daar waar tot voor korte tijd enkel in de grootsteden gespecialiseerde orthodontisten waren, is er op dit moment bijna in elke grote gemeente een orthodontiepraktijk.

Bij kinderen kunnen de tanden en kiezen worden verplaatst met behulp van beugels, maar ook de groei van de kaken kan in de goede richting worden gestuurd, als dit nodig is.

De laatste jaren laten ook meer en meer volwassenen zich orthodontisch behandelen. Een tandcorrectie kan bij een volwassen patiënt in grote lijnen op dezelfde manier gebeuren als bij groeiende kinderen of adolescenten. Er zijn wel andere spelregels. Eén ervan is dat bij een volwassene de kaaksbeenderen niet meer groeien, en dus ook niet meer met beugels kunnen beïnvloed worden. Als dat wél nodig is, bijvoorbeeld omdat de kaakafwijking te groot is om enkel met beugels/blokjes te corrigeren dan zal vaak de hulp van de kaakchirurg moeten worden ingeroepen.

Kunnen wij u helpen?