Wat is een orthodontist?

Een orthodontist is een tandarts-specialist in de orthodontie. Hij of zij heeft eerst vijf jaar aan de universiteit gestudeerd om tandarts te worden. Daar na heeft hij of zij nog een specialisatie gevolgd van 4 jaar aan de universiteit om tandarts-specialist in de orthodontie te worden. Iemand is dus pas orthodontist of tandarts-specialist in de orthodontie na minstens negen jaar studie aan de universiteit.

In België is de titel tandarts-specialist in de orthodontie een wettelijk erkende titel.

De orthodontist doet meer dan alleen tanden recht zetten. Hij/zij houdt bezig met het beïnvloeden van de groei van de gelaatsbeenderen zodat er een harmonieus gelaat ontstaat.

De orthodontist legt er zich dus speciaal op toe, fouten in de gebitsontwikkeling en gelaatsgroei bij te sturen en te corrigeren.

De orthodontist stelt de diagnose betreffende onregelmatigheden in het gebit en het gelaat. Hij probeert dentale en faciale onregelmatigheden in het gebit en het gelaat te voorkomen en te behandelen.

Een orthodontist beoefent exclusief de orthodontie en dentofaciale orthopedie. Een orthodontist behandelt een grote variëteit aan malocclusies ( fout gealigneerde/opgestelde tanden en/of kaken).

Een orthodontist behandelt zowel jonge kinderen, adolescenten en volwassenen.

Kunnen wij u helpen?